Reklama
 
Blog | Petr Bažant

Bojí se soud spravedlnosti?

Český soud konečně jasně odsoudil jednoho ze strůjců komunisty inscenovaných procesů. Pravomocným rozsudkem soudu byla paní Brožová-Polednová poslána do vězení. Není to důvod k radosti. Zlo, i když poznané a potrestané, je vždy důvodem klítosti. Jde spíš o uspokojení, že minulost dostává jasnou tvář. Po rozsudku pak prozkoumávají znalci stav odsouzené a shledají ji schopnou odpykat si trest. Ano, je to překvapivé i pro mne, jde přece jen o starou paní, nemělo by to však zmást nebo překvapit soudce, který rozsudek vynesl.

Časopis Týden cituje soudce: "Jsem v tuto chvíli na rozpacích. Formálně napíšu
řediteli borské věznice, zda je schopen tam takové podmínky odsouzené
zajistit… Pokud ano, tak by teoreticky nástup do výkonu trestu
přicházel do úvahy". Přestože jde o převzatou citaci, vyvolává otázky. 

Po procesu s paní Brožovou-Polednovou jsem nabyl dojmu, že soudy začnou skutečně soudit zločiny pácháné i v nepříjemné minulosti. Trvalo to sice dvace let, ale alepoň tak, konečně i ten nejdůležitější pilíř státní moci se jakž takž probral. Těch dvacet let je hodně dlouhá doba, v podstatě jedna ucelená část lidského života, jedna generace. Těm soudcům, kterým se do rozhodnutí nechtělo, se nedivím. Každý v minulosti žil jak se dalo, někdo s čistějšíma, někdo se špinavějšíma rukama. Těch dvacet let uplynulo,  a  snad nastoupila nová generace, která se už nemusí ohlížet na čistotu svých rukou, či rukou svých blízkých. A úsvitem těchto časů byl pro mne právě rozsudek nad paní Brožovou-Polednodnovou.

Zmíněná citace v úvodu blogu tento můj pocit kalí. Soudce jako by se najenou probral a řekl: "Cože? To nebylo jenom jako? Ta paní má jít opravdu do vězení?"  Není  ta česká justice  nadále jen spolkem strejců, kteří se neradi šťourají v pochybné  minulosti? Soudce se přepočítal a formálně odsoudil paní Brožovou-Polednovou, předpokládaje, že mašinérie soudních a trestních odborníků ji nedovolí posadit za mříže.

Reklama

Snad je tomu jinak, snad jsem zmaten novinářským zjednodušením, ale nerad bych pozbyl naděje, že soudy budou konečně jasně a bez průtahů rozhodovat i v takových případech, které jsou součástí ne zrovna hrdinských kapitol z dějin českého národa.